Winterpret

Winterpret

Door :Sylvia Mathlener

De eerste koude dagen zijn een feit. En ook de daar bij behorende ongemakken steken de kop op. Zeker ook bij onze trouwe viervoeters.

Veel van deze ellende kan voorkomen worden. Onze honden liggen dikwijls dicht bij de verwarming of in ieder geval in een warme omgeving.  Op zich niets mis mee, maar neem hem dan niet zo mee naar buiten, de kou in. Laat hem eerst even bijkomen in een wat koelere ruimte om te wennen en visa versa. De vacht van een cv hond biedt niet meer die bescherming van vroeger. Zolang het dier flink beweegt, is er niets aan de hand, maar als baasje gaat  staan kletsen, zie je de arme dieren soms staan trillen als een rietje. Hij kan dan vatbaarder worden voor allerlei virussen .

Een bevroren grond is hard als beton, kijk dus uit met het gooien van balletjes en zo, want zijn pootjes zijn zo stuk en pezen erg vlug beschadigd. Laat hem ook zeker niet hoog springen en scherp draaien.

Zodra er sneeuw ligt zie je vaak honden manken, de sneeuw vormt keiharde ballen tussen de tenen en aan de bevedering. Haal dit direct weg met een warme hand, laat hem er niet van eten want sneeuw en ijs, dikwijls vermengt met pekel, kan een hevige maag en darm ontsteking geven. Gooi daarom ook nooit met sneeuwballen naar hem en verbiedt hem om sneeuw te eten.

Je kunt dit aanklonteren voorkomen door de haren tussen de tenen zorgvuldig weg te knippen bij de voetzooltjes langs en de voeten en onderpootjes in te smeren met uierzalf of vaseline.

Was bij thuiskomst langs pekelwegen altijd even de voetjes van uw dier en kijk of de zooltjes niet stuk gelopen zijn, want ze zijn nu tien keer kwetsbaarder !!

Blistex lippenbalsem werkt heel verzachtend, trekt vlug in de huid en is niet giftig voor de hond ! En het versterkt de voetzooltjes. Ik heb altijd een potje in de rugzak zitten.

Laat de hond  zeker geen smeltwater op straat drinken want dit is vervuild met pekel en met een beetje pech ook nog met antivries. Als een hond of kat antivries  binnen krijgt en er wordt niet binnen één tot twee uur de maag leeggepompt en verdere medische hulp verleend, dan sterft het dier binnen 48 uur aan nier falen. Het antivries vormt kristallen in de nieren zodat deze niet meer kunnen filtreren.

Dieren zijn gek op de zoetige smaak !!  Denk je dat je dier ervan gedronken heeft, een paar likjes zijn al fataal, laat hem dan direct braken ( mosterd achter in de keel) en haast je naar de dierenarts. Deze zal direct in actie komen als je zegt wat er is gebeurd. Ga niet braaf op je beurt zitten wachten!

 

Laat je hond straks niet op het ijs want Fikkie weet niet of het goedgekeurd is en kan er doorzakken met alle gevolgen van dien, een uitglijder kan lelijke blessure geven om van een scherpe schaats maar niet te spreken.

Het ene ras is natuurlijk wat meer gebouwd voor koude dan het andere, sommigen, zoals die Spitsen van mij, gaan het straks net beetje lekker vinden, zoeken hun slaapplaats ver weg van de kachel en krijgen een lekkere nog  dikke winterjas van moeder natuur.

Maar nat en guur weer is de pest voor ieder dier, dan verkleumen die van mij ook. Zeker als ze lang stil moeten staan. Dus blijven bewegen!

Sylvia Mathlener